Hoppa direkt till innehåll
top_openbit

Om Openbit

Openbit är varumärket för Öppet Stadsnät i delar av norra Skaraborg.
Varumärket Openbit ägs av Fastbit AB. Fastbit AB ägs i sin tur av Lidköpings Kommun och Skara Energi AB.
Openbit levererar tjänsterna i näten och respektive nätägare äger fibernäten.
Vid större utbyggnader kontrakterar nätägarna underleverantörer såsom SSL, MTT, BRS Networks, Eltel, Empower med flera.
De kommunala stadsnäten byggs delvis ut med finansiering av anslutningsavgifter. Utbyggnaden av fiber finansieras inte med hjälp av skattemedel. Stadsnäten lånar i vissa fall medel från respektive kommun för utbyggnad men dessa medel skall återbetalas till kommunen i fråga.
Drift, underhåll, support och utveckling av tjänster sker genom att anslutna kunder abonnerar på tjänster från leverantörerna i stadsnätet. Nätavgifterna är inkluderade i tjänsterna och således debiteras ingen separat nätavgift för anslutna kunder.
Tjänster som köps från den kommunala leverantören Fastbit finansierar även plattformen Openbit, tjänsteportaler, aktivering av tjänster samt marknadsföring av stadsnäten.
Digitala servicetjänster eller så kallat välfärdsbredband innehållande exempelvis tjänster för hemtjänst, larm, samt bildtelefon kommer inte att vara begränsade till det kommunala stadsnätet. Man ska kunna få digitala hemtjänster även om man inte har en fiberanslutning från det kommunala stadsnätet. Idag pågår utveckling mellan de olika operatörerna för att kunna byta trafik på ett säkert sätt.