top_aktuellt
Nyhetsbrev Vår 2020

Hej!
Vi lever just nu i annorlunda och oroliga tider med smittspridningen av det nya Corona-viruset. Vi får verkligen hoppas att så få som möjligt får uppleva allvarliga konsekvenser av smittan, samt att vi inom snar framtid sakta men säkert kan återgå till en mer traditionell vardag.
Vi är dock glada att kunna upprätthålla en viktig samhällsfunktion med vårt fibernät. Människor arbetar hemifrån, elever läser på distans, personer i isolering tittar på strömmande tjänster med mera. Vi ser det som oerhört viktigt att bibehålla kvaliteten och kapaciteten i näten, framför allt under rådande omständigheter.
En ljuspunkt i tillvaron är även att våren är i annalkande, och vi känner dag för dag att naturen även detta år kommer bjuda upp till dans.
Det är nu hög tid att berätta vad som hänt i vårt fibernät samt vad som händer framöver.
Tjänsterna
Under 2020 händer det många spännande saker i tjänsteutbudet.
Th1ng, är ny tjänsteleverantör i Openbit-nätet. Th1ng fokuserar mycket på att kombinera bredbandstjänster med lösningar för Smarta Hem. Besök vår Tjänsteguide för att läsa mer om Th1ng och deras tjänster.
Sappa finns redan som leverantör i vårt nät, dock endast med tjänsten Kabel-TV. Under våren 2020 lanserar Sappa nu IPTV, Internet samt IP-telefoni, vilket gör att du som kund kan abonnera på helhetslösning hos Sappa. Inom kort dyker tjänsterna och de olika paketen upp här på openbit.se.
Nu kan vi äntligen presentera Telia som tjänsteleverantör i vårt fibernät. Avtal har slutits och vi kommer senare under året få se och ta del av Telias tjänster. Nu pågår arbete med tekniska uppsättningar i nätet. När detta är klart skall tjänsterna testas för att sedan lanseras.
Det är således i dagsläget inte klart hur paketeringen eller tjänsteutbudet kommer se ut. Håll utkik på vår sida för att hålla dig uppdaterad.
Med Telia följer även Halebop, som är helt nya på marknaden med att leverera bredbandstjänster via fiber. Idag är Halebop erkänd leverantör av mobila tjänster. I likhet med Telia vet vi i dagsläget inte hur paketeringar av tjänster kommer se ut.
Vi kommer under året även att presentera flera nya smarta tjänster inom larm, säkerhet och omsorg med flera. Vi uppdaterar vår tjänsteportal löpande tillsammans med våra leverantörer.
Fiberutbyggnaden
Infrastrukturen för fiber i Skaras tätorter är nu färdigbyggd och samtliga fastigheter kan nu erbjudas fiber inom tätortsgränserna.
Vi har sedan kampanjstarten 2014 anslutit fler än 2200 villor i Skara Energi och Vallebygdens nätområden. Nu fortsätter fokus mot landsbygden och flera projekt är i antågande. För närvarande ansluts fastigheter i projektet med Vatten och Avlopp i Härlunda. Framöver ser vi fram emot att kunna ansluta fastigheter i Skånings-Åsaka, Öglunda och Händene - Tveta. Flertalet av fastigheterna i dessa projekt kommer att anslutas i samband med Vatten och Avlopp.
I Mariestad och Törebodas tätorter är utbyggnaden klar, förutom i Älgarås, där projektering och byggnation kommer påbörjas under hösten 2020. Över 4000 fastigheter i VänerEnergis nätområde har förberetts eller anslutits till fibernätet sedan villasatsningen startade på allvar 2015. I dagsläget pågår anslutning till flertal flerfamiljshus samt till föreningar. På Törebodas landsbygd pågår anslutningar i projektet Walla - Fägre. Vi samlar just nu även in anmälningar i området Halna - Nolhyltan, där vi hoppas kunna dra igång med projekteringen så snart som möjligt. VänerEnergi har även ett driftsamarbete med Skagerns Energi. Skagerns Energi ansvarar för näten i Gullspång och Hova och där är utbyggnaden klar sedan en tid tillbaka.
Lidköpings tätorter är helt klara förutom komplettering och utbyggnad av fibernätet inne i centrum i området runt Rådhuset. Lidköping Bredband har tidigare påbörjat byggnation av fiber i ett stort projekt utmed Tunbanan, och Etapp 1 i projektet är i stort sett klar. Tunbanan delas in i sex etapper och vi inväntar just nu tidplaner för övriga etapper. Vi har även flera andra projekt på gång beträffande landsbygden i Lidköping, bland andra områdena runt Lovene, Otterstad och Järpås. Vi återkommer med mer information framöver via Aktuella områden i Lidköping.
Vad händer i framtiden?
Det surras mycket kring IoT och Sakernas Stadsnät ute på marknaden. IoT står för Internet of Things och innebär att i princip alla prylar som har batteri eller fast elanslutning skall kunna kopplas upp mot internet. Vad innebär det för oss? Jo, vill kunna erbjuda intressanta och konkurrenskraftiga tjänster i vårt fibernät med säkra förbindelser över fiber. Just nu utvecklar vi, tillsammans med våra leverantörer tjänster för larm, vård och omsorg, smarta hem och så vidare. I detta segment tror vi att marknaden kommer få rejäl fart framöver, och det finns flera spännande och smarta tjänster att erbjuda via fibernätet.
Vi på Openbit önskar alla en skön vår och sommar!
Med blommiga hälsningar
Openbit - Ditt Öppna Stadsnät
Gilla oss gärna på Facebook. Klicka på loggan nedan.