Hoppa direkt till innehåll

Nyhetsbrev Juni 2018

Hej!
Vi har precis lagt en rekordvarm maj månad bakom oss och många av oss planerar nu i i det sista inför skolavslutningar och studenter mm.
Vid sidan av den fantastiska starten på sommaren är hungern efter anslutning till fibernätet fortsatt mycket stor och vi arbetar så snabbt vi kan för att tillgodose behoven. Vi följer regeringens bredbandsstrategi, vilken ni kan läsa mer om här: Sverige helt uppkopplat 2025
Vad har då hänt i vårt fibernät den senaste perioden och vad händer framöver?
Tjänsterna
Vi har nu lanserat tjänster upp till 1000Mbit/s (1Gbit/s) i Openbit. Fiberelektroniken som installeras i hushållen stöder denna hastighet och vi har börjat märka av större efterfrågan på snabbare bredband.
Vi välkomnar leverantören ComHem in i vårt nät. ComHem behöver knappast någon närmare presentation. ComHem skall leverera IPTV, Internet och IP-Telefoni i Openbit. Bli inte förvånad om ComHem knackar eller ringer på för att sälja in sina tjänster framöver:)
Vi välkomnar även leverantören Ownit. Ownit, vilka ägs av Telenor, kommer att publicera sina tjänster i vårt nät under sommaren 2018. Mer information beträffande tjänsterna hos Ownit finns att läsa i vår Tjänsteguideframöver.
Fiberutbyggnaden
I Skaras tätorter fortsätter byggnationen enligt utbyggnadsplanen. I Skara tätort arbetar vi i skrivande stund i området "Ivar Widéensgatan" och när detta område är färdigt är det endast fem tätortsområden kvar innan vi är klara. Vi tror och hoppas att alla områden i Skara har tillgång till fiber under 2019. I Valles tätorter Axvall, Varnhem och Eggby är fibernätet färdigbyggt och Vallebygdens ekf koncentrerar sig nu på utbyggnad i Öglunda samt Norra Lundby. Valle arbetar just nu med att ansluta fastigheter i området Valtorp - Segerstad.
I Mariestad och Töreboda fortsätter det lokala energibolaget VänerEnergi AB fiberutbyggnaden tillsammans med Elektronikhuset, MTT och BRS Networks. Målet är fortsatt att tätorterna i Mariestad och Törebodas kommuner skall vara färdiginstallerade under 2019 och vi ser ut att kunna klara detta. Vi har under året lanserat koncept med enhetligt pris för byggnation av flerfamiljshus och efterfrågan har varit mycket stor. Vi tittar även på en lösning för att kunna erbjuda fiber i de så kallade "vita fläckarna" på landsbygden, bland annat i Töreboda Kommun.
Skagerns Energi har tillsammans med VänerEnergi byggt färdigt fibernätet i Hova, med undantag för en ett tiotal fastigheter vilka ännu inte är klara i dagsläget. Nu koncentreras arbetet i Gullspång och förhoppningen är att nätet skall vara färdigbyggt i Gullspång under hösten 2018. Byggnationen är något försenad med anledning av sen tjäle i backen samt att reklamationsarbeten har utförts i Hova.
I Lidköpings tätort börjar vi närma oss komplett fiberinfrastruktur. Vi arbetar just nu med att bygga fiber i gamla staden och efter gamla staden är det endast centrum kvar i tätorten. Vi fortsätter att anordna många informationsmöten och kommer att hålla ett antal möten även under hösten 2018 för olika områden. Lidköping Bredband har hög täthet med fiber i tätorten och var tidiga ute med att installera fiber, mycket i samband med byggnation av fjärrvärme. Det har gått ganska många år sedan de tidigaste installationerna utfördes, varför nu de fastighetsägare med lite äldre fiberelektronik erbjuds att byta till en modernare utrustning, och dessutom till ett mycket bra pris. Titta på följande länk om din adress omfattas av erbjudandet: Uppgradering av Mediaomvandlare.
Lidköpings Bredband har precis nu tagit fram ett nytt "landsbygdspris" vilket kommer att gälla i de landsbygdsområden vi planerar att bygga i framöver. Mer information kring pris och förutsättningar finns på respektive projektsida i vår Anslutamotor.
Vad händer i framtiden?
Det finns ett "fenomen" som kallas för IoT (Internet of Things), vilket grundar sig i att i princip alla saker som har någon form av strömförsörjning skall vara uppkopplade mot internet med sensorer för att kunna styras framöver. IoT använder sig av både fibernät samt av mobila bredbandsnät och ska kunna kunna koppla upp bilar, lyktstolpar, livbojar, medicinburkar, kylskåp...ja det finns egentligen inga gränser. Vi tittar just nu på hur vi ska kunna koppla upp hela vårt samhälle med de tjänster alla de här sakerna kommer att kräva. En mycket spännande resa som bara har börjat...
Vi på Openbit önskar alla en fortsatt härlig sommar!
Mvh
Openbit - Ditt Öppna Stadsnät
Klicka gärna på Facebook-loggan nedan för att ta del av det senaste i fibernätet Openbit.