Nyhetsbrev Juni 2016

Openbit_ditt_Oppna_Stadsnat
Hej!
Nu är det äntligen sommar och för många väntar några veckors välbehövlig semester.
Det är dock läge att rapportera lite om vad som händer i vårt nät framöver då vi står inför stora förändringar när det gäller framför allt TV-tjänster i fibernätet.
Först och främst arbetar vi just nu med att lansera ytterligare en TV-tjänst i nätet som kallas för IPTV. IPTV är en tjänst där du har stor valfrihet att välja precis det utbud som önskas vad gäller kanaler. IPTV har dessutom fler tjänster än traditionell TV, med Play-bibliotek, catch-up, startover med mera. Dessa tjänster kallas kanske mer bekant för On Demand.
Vi har skrivit ett avtal med en så kallad kommunikationsoperatör för TV. Detta innebär att operatören har flera leverantörer i sitt "stall" och samtliga av dessa leverantörer levererar sina kanaler i en och samma box. Du behöver med andra ord inte byta box om du skulle vilja ändra ditt kanalutbud eller byta leverantör. Målsättningen är att denna tjänst ska lanseras under hösten 2016. Håll utkik på Openbit för mer information.
Sappa
Det andra som sker är att villakunder som idag abonnerar på Kabel-TV via fibernätet kommer att få ett erbjudande från Sappa. Erbjudandet innebär att du nu har möjlighet att få ett helt digitalt utbud till en TV, bestående av 30 digitala kanaler för 219kr/månad. Dessutom får du grundutbudet bestående av 19 analoga kanaler till övriga TV-apparater utan extra kostnad. Sappa Villa kommer att kräva en digitalbox eller en kortläsare, så kallad CA-Modul. Box och kortläsare kommer även att ha rabatterade priser. Vi återkommer med kostnader för utrustningen.
Läs mer om Sappa Villa här: Sappa Villa
Med anledning av att Sappa skickar ut sitt erbjudande kommer vi även att säljstoppa vårt grundutbud för Kabel-TV under hösten. Ni som idag abonnerar enbart på grundutbudet kommer fortsättningsvis att kunna abonnera på grundtjänsten om så önskas. Däremot kommer grundutbudet att förändras ur två aspekter. Dels kommer de digitala "betalkanaler" som idag frivisas i grundpaketet att försvinna. Sedan kommer det analoga grundutbudet att förändras utbudsmässigt. Kanaler såsom MTV och TCM försvinner och istället inkluderas kanaler som TV8, Kanal 9 och Kanal 11. Det nya grundutbudet kommer då att ingå i Sappa Villa.
Förutom dessa förändringar och nyheter gällande TV kan vi informera om att fibernätet byggs ut för fullt i hela vårt verksamhetsområde, framför allt i samband med de villasatsningar som pågår.
Skara_Energi_AB_Logga
Vallebygdens
I Skara och Valle räknar vi med att villautbyggnaden skall vara klar under 2018. Satsningen som startade under våren 2014 med fiber i Skaras tätorter har fallit mycket väl ut och förutom de områden som redan är klara, ska samtliga områden installeras med fiber. Skara Kommun ligger nu i framkant vad gäller utbyggnaden av IT-infrastruktur.
Vanerenergi
I Mariestad har det lokala energibolaget VänerEnergi AB nyligen skrivit ett avtal med Köpings-entreprenören MTT System. Avtalet innebär nu att VänerEnergi AB kan utöka utbyggnadstakten i Mariestad och Töreboda. Initialt ska ytterligare 500 villor i Mariestad och Törebodas kommuner installeras med fiber innan årsskiftet 2016/2017.
Lidkopings_Kommun
I Lidköping pågår satsningen och utbyggnaden med fiber för fullt. Lidköpings Kommun har sedan tidigare en mycket bra täthet med fiber, framför allt med anledning av ekonomiska fiberföreningar på landsbygden men även av fjärrvärmeutbyggnaden i Lidköpings tätort. Nu är det dock förtätning av tätorten samt övriga tätorter som är i fokus. Den första juni i år startade utbyggnaden av tätorterna och man räknar med att samtliga tätorter i kommunen skall vara installerade med fiber under 2019.
Vad händer i framtiden?
faster
Vi tittar nu på att öka hastigheten på internettjänster i nätet. För närvarande är maxhastigheten 100Mbit/s på våra privattjänster men vi märker en något större efterfrågan på snabbare tjänster. Håll utkik i vår Tjänsteguide för mer information
Vi har även några nya leverantörer som är intresserade av att leverera sina tjänster i vårt nät. Vi vill förtydliga att vi inte stänger vårt nät för leverantörer utan vi välkomnar alla seriösa aktörer att leverera sina tjänster i vårt nät.
Vi på Openbit önskar alla en fortsatt härlig sommar och en skön semester!
Mvh
Openbit - Ditt Öppna Stadsnät